dilluns, 22 de gener del 2024

Lectura en veu alta

 


Es parla molt de la lectura i la comprensió lectora en les edats d'aprendre a llegir, però jo crec que la lectura i la comprensió lectora comença molt abans d'aprendre a llegir. Per mi, de fet, comença quan un infant és un nadó i li expliquem contes, li llegim i li ensenyem contes. I acaba...de fet no acaba mai, sempre aprenem i millorem i molt més els alumnes, encara que siguin de l'últim Cicle de Primària, com de L'ESO.

Crec fermament que és una pràctica que s'ha de fomentar tant a l'àmbit familiar, com en l'escolar. 

  • A casa és molt important explicar contes amb o sense suport de llibre, explicar contes fomenta la concentració i l'escolta. Per tant quan els hi llegim contes , també estem fomentant aquesta escolta. També crea un vincle amb la mainada molt gran i molt tendre, no us ho podeu perdre, jo com a àvia de l'Aran i en Blai, en disfruto moltíssim. També crec que és important que ens vegin llegir, perquè si no, per què han d'aprendre'n?

  • A l'escola, igual que a casa, cal fomentar també l'escolta i fer-los gaudir de la història que llegim. Sovint els mestres, senten una gran pressió per ensenyar a llegir, però ensenyar a llegir no és només desxifrar un codi, llegir és molt més, és imaginar, gaudir, comprendre, els mestres no han de tenir la sensació que perden el temps llegint un conte, un llibre, tot el contrari, farà que els infants tinguin ganes d'escoltar. Jo només puc parlar de la meva experiència com a mestra del Cicle Inicial, els contes que jo llegia, eren els contes que més volien agafar després ells per llegir i se'ls preparaven molt,  per poder anar a altres classes a llegir-los, jo els hi deia que calia entrenar-se molt per tal de llegir bé i que els altres infants no és cansessin a l'escoltar-los. Encara ara, hi ha nens grans que recorden alguns d'aquests contes, per mi, com a mestra,  és el millor regal. També llegíem contes més llargs, cada dia un trosset, per exemple, la col·lecció de la Penya dels Tigres, això creava una intriga i moltes ganes de saber com continuava la història. Per mi tot això és fomentar la lectura i la comprensió lectora, tot és ensenyar a llegir, si com a mestres en gaudiu, segur que els fareu gaudir a ells. També com a mestres crec que és important haver-nos preparat el llibre que volem llegir, per tal de poder-ho fer amb la millor entonació possible i saber en quins punts hi poden trobar alguna dificultat.

No és el mateix explicar que llegir contes, sovint quan expliquem fem servir un llenguatge més col·loquial, tendim a utilitzar paraules més fàcils. En canvi el fet de llegir fa que s'utilitzi un llenguatge molt més literari, amb paraules més específiques, amb frases fetes, etc no hem de tenir por d'utilitzar aquest llenguatge, pensant que no ho entendran. Tot el contrari, farà que sense adonar-se s'esforcin per entendre, per trobar semblances en d'altres paraules, els tindrà el cervell ocupat i actiu per entendre.

També crec que hem de defugir de mirar contes a les pantalles. No vol dir que mai no ho poguem fer, però ha de ser una cosa esporàdica. Quan mirem una pantalla , sovint els infants s'inhibeixen, i el sentit més utilitzat és la vista, en canvi quan expliquem o llegim contes hi intervenen d'altres sentits, també la vista, però especialment l'oïda. Tot llegint podem fer diferents cares, ganyotes...podem utilitzar diferents veus, segons els personatges, segons com se senten amb les seves emocions, tot això facilitarà la comprensió, també farà més agradable i divertida la lectura, perquè no oblidem que la lectura SEMPRE ha de ser agradable i plaent.

Quan estem llegint en veu alta, la mainada, encara que no sàpiga llegir, s'adona que nosaltres estem desxifrant un codi que ens permet entendre què posa. Aquest acte es molt important perquè farà que els infants comencin a interessar-se per la lectura,  per ells què millor que assemblar-se als pares, a la mestra, als adults a qui ell estima i l'estimen? 

Resumint,  la lectura en veu alta:

  • Crea uns vincles preciosos. És un temps que passem  de qualitat amb els nostres infants, ja sigui a casa o a l' escola..
  • Crea seguretat en ells mateixos i per tant reforça l'autoestima.
  • Afavoreix la comprensió lectora, si comprenen bé, els hi agradarà llegir.
  • Ajuda a millorar habilitats orals, perdre la vergonya, parlar amb seguretat, parlar davant d'altres.
  • Afavoreix el gust per la lectura.
  • Potencia l'aprenentatge de la lectura
  • Fomenta l'escolta. Saber escoltar es importantíssim per aprendre a la vida en general i per tant imprescindible per aprendre a l'escola. També els farà més empàtics.
  • No té edat. Amb això vull dir, que un infant més gran o  fins i tot preadolescent li pot agradar i fins i tot anar bé, fer lectura en veu alta, no ens hem de limitar als més menuts. Segur que tots alguna vegada hem gaudit d'escoltar algú llegint una poesia, un tros de novel·la...per tant no és exclusiu dels més petits.
Espero  que aquestes petites reflexions us puguin ajudar tant als pares, avís, com mestres. Com bé diuen "LLEGIR ENS FA MES LLIURES", imagineu com n'és d'important doncs llegir!!!  Com n'és d'important ajudar a fer bons lectors i això tant és feina de casa, com de l'escola. 
LLEGIU I GAUDIU!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

RONDALLA DE GALEJADORS

  Títol: "RONDALLA DE GALEJADORS" Autor:JOSEP GIOL I MAS / Il·lustradora: MONTSE GIOL I AMICH Editorial: GRÀFIQUES CENTELLES   Avu...